Στοματική υγιεινή για το παιδί

May 10, 2023
dr-doxaki-stomatikh-ygeia-gia-paidia-1200x750.jpg

«Διαβατήριο» για μια υγιή και σωστή σωματική ανάπτυξη των παιδιών είναι η καλή στοματική υγεία!

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει το πλύσιμο των δοντιών

O καθαρισμός των δοντιών συστήνεται από την έναρξη της οδοντοφυΐας (δηλαδή με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού). Ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με γάζα μετά από κάθε γεύμα. Το βούρτσισμα ενδείκνυται να γίνεται 2 φορές την ημέρα, μετά το πρωινό γεύμα και πριν από το νυχτερινό ύπνο. Συστήνονται οι μικρές κυκλοτερείς κινήσεις με στόχο την κάλυψη όλων επιφανειών καθώς και του πρόσθιου τμήματος της γλώσσας.

Μπορεί η χρήση πιπίλας ή ο θηλασμός δακτύλου να προκαλέσουν πρόβλημα στα δόντια;

Μερικά βρέφη χρησιμοποιούν πιπίλα ή τείνουν να βάζουν το δάκτυλο στο στόμα, στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν ή να κοιμηθούν ευκολότερα. Οι συνήθειες αυτές, όταν παρατείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ευθύνονται για:

  • Την αύξηση της οριζόντιας πρόταξης των δοντιών («πεταχτά δόντια»)
  • χασμοδοντία (κενό ανάμεσα στα δόντια της πάνω και κάτω γνάθου όταν το στόμα είναι κλειστό)
  • προέχουσα άνω γνάθο

Πρέπει να ενθαρρύνεται η διακοπή της συνήθειας αυτής μέχρι την ηλικία των 3 ετών, προκειμένου να αποφευχθούν οι μόνιμες ανατομικές βλάβες. Η συζήτηση με το παιδί, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η ανταμοιβή της προσπάθειας θα συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Κατάλληλη οδοντόπαστα – οδοντόβουρτσα

Η οδοντόπαστα πρέπει να είναι ειδική για την ηλικία του παιδιού, με περιεκτικότητα σε φθόριο >1000 ppm.

  • Μέχρι 2 ετών: 1000 ppm (μεγέθους ρυζιού)
  • Για παιδιά από 2 – 6 ετών: 1450 ppm (μεγέθους μισού μπιζελιού)
  • Για παιδιά 7 -14 ετών: 1450 ppm ποσότητα οδοντόπαστας (μεγέθους μπιζελιού)

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μαλακή και το μέγεθός της πρέπει να ανταποκρίνεται στη στοματική κοιλότητα του παιδιού (αναγράφεται στην ετικέτα η κατάλληλη ηλικία).

1η επίσκεψη στον οδοντίατρο – Προληπτική φθορίωση

Με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοοδοντιατρικής, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο στην ηλικία του 1 έτους. Η προληπτική φθορίωση κάθε 6 μήνες ξεκινά στην ηλικία των 3 ετών, όταν έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά δόντια. Σε παιδιά που εμφανίζουν τερηδόνα και κάνουν συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση νωρίτερα (3-4 μήνες).

Νεογιλά & Μόνιμα δόντια

Συνολικά, τα νεογιλά δόντια σε αριθμό είναι 20 & τα μόνιμα 32. Η αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα έως την ηλικία των 12 ετών, επηρεάζεται άμεσα από την προ-υπάρχουσα κατάσταση της στοματικής κοιλότητας του παιδιού. // Τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα έως την ηλικία των 12 ετών, η δε κατάσταση των μόνιμων δοντιών επηρεάζεται άμεσα από την προυπάρχουσα κατάσταση της στοματικής κοιλότητας του παιδιού.

Η καλή στοματική υγιεινή θα πρέπει να γίνει μέρος της ημερήσιας ρουτίνας! Μια καθημερινή ευχάριστη συνήθεια…

Γενικές συμβουλές

  • Η στοματική υγιεινή των γονέων είναι αναγκαία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου αποικισμού της στοματικής κοιλότητας του βρέφους από στελέχη στρεπτοκόκκου που προκαλούν τερηδόνα.
  • Αποφεύγετε να μοιράζεστε κουτάλια ή ποτήρια με το παιδί.
  • Σε περίπτωση χορήγησης χυμού να γίνεται με ποτηράκι και όχι με μπιμπερό. Διακόψτε τη χρήση μπιμπερό όσο νωρίτερα γίνεται, μετά τη συμπλήρωση του ενός έτους ζωής.
  • Διακόψτε τη χρήση πιπίλας το αργότερο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
  • Όταν υπάρχει τερηδόνα που δεν έχει θεραπευθεί στα νεογιλά δόντια, η πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας στα μόνιμα αυξάνεται κατά 80%! Γι΄αυτό τα νεογιλά αν κριθεί απαραίτητο πρέπει να σφραγίζονται!
  • Η αποφυγή του τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και της κατανάλωσης των πολλών γλυκών καθώς και η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φρούτα, λαχανικά), σε ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι) & σίδηρο (κρέας-πουλερικά) και ή χορήγηση βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών.
  • Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των νόσων των ούλων & καρδιοπαθειών. Σε εγκυμονούσες η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή ελλιποβαρή νεογνά.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι οδοντίατροι συνιστούν καλό πλύσιμο των δοντιών μετά τη λήψη του σκευάσματος σιδήρου (χρωματισμός δοντιών) & κάθε φορά μετά την αντι-ασθματική αγωγή (μασκάκια aerolin – flixotide), διότι αυξάνεται ο κίνδυνος οδοντικής διάβρωσης.

Powered by OpenIT. All rights reserved.